Friday, February 14, 2014

"Be Mine" Date Toffee Ice Cream with Cookie Dough

reading time: ca. 1 min



"Be Mine" for Valentine

Preparation time: 15 mins + 3 hours freezing time
Main ingredients: banana, dates, buckwheat
difficulty level: easy
serves: 1-2
suitable for: vegan, lactose-free, gluten-free, nut-free, paleo, raw food, and delicious "even so"

Yeah i know, it's V Day today, and even though i don't really like this commercialized "love" day, it was kind of fun to think of a nice raw-vegan alternative for this special occasion, so here's my happy & healthy Valentine's dessert: a soft banana ice cream with date chunks and cookie crumbles - to share with your loved one or merrily spoon down all by yourself :)




Ingredients

Ice Cream
3 large ripe bananas, frozen! 
3/4 cup medjool dates, pitted and chopped
1/2 tbsp maple syrup (optional)
Pinch sea salt 

Cookie Dough
½ cup soft medjool dates or prunes, pitted (if not soft enough: soak for 30 mins and drain well)
¾ cup finely shredded coconut 
½ cup buckwheat or oats
a handful of raisins
1/2 tbsp maple syrup
Raw carob or cacao powder (optional) 

also:
- a blending machine or food processor (NO NEED FOR AN ICE CREAM MAKER!)


Instructions

For the cookie dough, combine coconut, cacao and buckwheat in your blender and process until the consistency resembles flour. Add dates/figs, raisins and maple syrup, and blend until it gets sticky. Roll your dough flat on a plate or a foil lined sheet (1/2 inch thick), and place in the freezer. - in the meantime, i'd jump to the next step and prepare the ice cream! - Once firm, break it into cookie crumbles.
If you wanna go all out, go ahead and cut the dough into heart-shaped cookies instead! Honestly, i ended up just munching the cookie dough by itself... so yummy :)

For the ice cream, place the frozen banana chunks in your blending machine and blend them into THE BEST BANANA SOFT SERVE. Then quickly add all remaining ingredients, blend it all together - or pulse if you want to have some gooey soft date chunks - and scoop your Date Toffee Ice Cream into some pretty glass bowls! Now garnish everything with your cookie crumbles, and top it off with a sprinkle of carob powder or a good spoonful of caramel cream (see below).


Caramel Cream
1/2 cup of pitted dates
1/3 cup of water or as needed
1/4 vanilla bean or other sweetener (optional)

Soak dates in the water overnight, then blend everything in a high-speed blender for 1-2 mins. 


//


Zutaten

Eiscreme
3 große reife Bananen, gefroren!
100g weiche Datteln (Medjool), kleingehackt
1/2 EL Ahornsirup (optional)
Prise Salz

Keksteig
90g eingeweichte Datteln oder Feigen
60g feine Kokosflocken
50g Buchweizenflocken oder Haferflocken
eine Handvoll Rosinen
1/2 EL Ahornsirup
Kakaopulver (optional)


Zubereitung

Für den Keksteig die trockenen Zutaten im Mixer zu einem mehlartigen Pulver verrühren. Dann die Datteln/Feigen/Rosinen hinzugeben und zu einer klebrig-krümeligen Teigmasse mixen. Den Teig auf einen Teller oder ein mit Folie ausgelegtes Blech geben und festdrücken. Dann ins Gefrierfach stellen - in der Zwischenzeit kann jetzt das Eis zubereitet werden! - und in kleine Stücke brechen, sobald der Teig sich gefestigt hat.
Wer mag, kann natürlich auch kleine Herzformen ausstechen! Ich hab den Keksteig am Ende ehrlich gesagt einfach ohne alles weggenascht... er war einfach zu lecker!

Für die Eiscreme die gefrorenen Bananenstücke in den Standmixer geben und zu einer steif-cremigen, vanilligen Softeis-Masse pürieren. Zuletzt schnell die restlichen Zutaten zugeben und noch mal kurz durchmixen - je weicher die Datteln, desto besser schmeckt es! Jetzt die Dattel-Toffee-Eiscreme in hübsche Glasschälchen füllen und mit zerbröckeltem Keksteig, etwas Kakaopulver oder einer guten Portion Karamellcreme abrunden (dazu einfach 90g eingeweichte Datteln mit 80ml Wasser, oder nach Bedarf etwas weniger, mit dem Stabmixer pürieren. Das Ganze kurz kühlstellen, und fertig!).

Die auf der Zunge dahinschmelzende Eiscreme darf jetzt mit dem Liebsten oder nach Herzenslust alleine weggelöffelt werden :)


Other desserts you might enjoy (on Valentine's):

http://be-alice.blogspot.com/2015/02/raw-love-parfait-for-valentines-day.html
Raw Love Parfait
http://be-alice.blogspot.com/2015/02/love-brownie-for-two-chocolate-sweet.html
Raw Love Brownies + Chocolate Sweethearts
http://be-alice.blogspot.com/2014/07/no-bake-red-velvet-short-cake-diy-happy.html
Red Velvet Short Cake
http://be-alice.blogspot.com/2015/06/chocomole-aka-easiest-raw-vegan.html
5-Minute Chocolate Pudding (dairy-free)
http://be-alice.blogspot.com/2014/05/5-minute-chocolate-truffles.html
5-Minute Chocolate Truffles




Maisy



(\(\
( - -)
((') (')